Kutatók Éjszakája

Kutatók Éjszakája
Kedves Diákok és Érdeklődők!

A Kutatók Éjszakája programsorozat keretein belül magyar nyelvű virtuális látogatási lehetőséget kínálunk a CERN (Genf, Svájc)  CMS (Compact Muon Solenoid) kísérletének felszíni és földalatti helyszíneire, 2023. szeptember 29-én, pénteken 16:15-től a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának fizika előadójából.

https://indico.cern.ch/event/1321542/Béni Noémi és Szillási Zoltán (mindketten a Debreceni Egyetemen végzett, sok éve a CERN-ben dolgozó fizikusok) 16:30-tól egyórás élő közvetítés keretében bemutatják a detektor felszíni vezérlőtermét, valamint a 100 méter mélyen fekvő óriásdetektorhoz és a kiszolgáló berendezésekhez való lejutás és bejutás mikéntjét, megállva az érdekesebb részeknél, mindezt részletes magyarázatokkal és kulisszatitkokkal "fűszerezve". A program interaktív, ezért mindenkit arra biztatunk, hogy tegyen fel kérdéseket az előadóknak már a bejárás közben, illetve a végén is.
 
De mi is az a CERN? Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (European Organization for Nuclear Research: Nukleáris Kutatás Európai Központja)
Nézd meg a csatolmányt és a videókat:
 
A világ legnagyobb részecskegyorsítója

Az alap- és alkalmazott atom-, atommag- és részecskefizika területeinek, az anyag-antianyag tulajdonságai átfogó megismerésének legmagasabb szintű művelése folyik itt széles nemzetközi együttműködésben. Ez csúcstechnológiát kíván meg minden területen, melynek kifejlesztése hatalmas húzóerő a jövő technológiájának, új eszközeinek létrehozásában. Eredményei aztán átkerülnek más tudományokba és a mindennapi életbe. A hatalmas mennyiségű mérési adat gyors és sok felhasználó által történő feldolgozása különleges informatikai rendszert kíván, amelynek eredménye a World Wide Web.

Magyarország 1992-ben csatlakozott a Nukleáris Kutatás Európai Központjához (CERN). Számos magyar egyetem, kutatóintézet kapcsolódik ennek munkájához a fizikai kutatások módszereinek és eszközparkjának fejlesztésével, új elméletek kidolgozásával, a kísérletekben és kiértékelésükben való aktív részvétellel, a lehetséges alkalmazások feltárásával. A magyar fizikusok, mérnökök, egyetemisták fontos szerepet töltenek be a CERN világraszóló (néha Nobel-díjas) eredményeinek elérésében.
GYERTEK!
 
2023.09.28