Kromek Sándor tanár úr elhunyt

Kromek Sándor tanár úr elhunyt
Szomorúan tudatjuk, hogy 2019. február 4-én elhunyt iskolánk kíváló volt tanára Kromek Sándor.
Emlékét megőrizzük.
Visszaemlékezés:


 

Életének 81.esztendejében 2018. február 4.-én elhunyt a Nagy Lajos Gimnázium legendás kémiatanára Kromek Sándor.

 

Kromek Sándor 1955-ben a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban érettségizett, majd 1962-ben Debrecenben a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett kémia-fizika szakos középiskolai tanári diplomát. Pályáját a Nagy Lajos Gimnáziumban kezdte, s bár 1995-2003-ig a PTE óraadó tanára és gyakorlatvezetőjeként is működött, a Lajoshoz egész életében hű maradt. Innen vonult nyugdíjba 1997-ben, de nyugdíjazása után is még 2009-ig erősítette az iskola tantestületét. A gimnáziumban kezdeményezésére már az 1963/64-es tanévben elindult a kémia tagozat, melynek szellemi atyja volt. Több kémia tankönyvnek, példatárnak volt a társszerzője, a gimnáziumi elektrokémia tananyagnak pedig az egyik kidolgozója.

Kromek Sándor tanár úr szenvedélyesen szeretett tanítani. Nemcsak diákjai, de mi, kollégái is csodáltuk szakmai tudását, vitalitását, tudománybeli naprakészségét, derültünk humorán, példája mindannyiunkat inspirált. Nevelő-oktató munkája során nemcsak tagozatos osztályaival ért el szép sikereket, hanem diákok százaival szerettette meg a kémiát. Tevékenységének gyümölcse abban is megmutatkozott, hogy sok tanítványa a Tanár úr hatására választotta életpályájának a természettudományos, vagy az orvosi hivatást. Számára az iskolai munka nem fejeződött be a tanórák után, hanem igazán csak akkor kezdődött. Mindig azt vallotta, hogy a pedagógus pálya sava, borsa a tehetséggondozás. Gyakran találkozhattunk Vele az iskolában még az esti órákban is, amikor éppen valamelyik versenyre készítette tanítványait. Pályája során több, mint 70 diákja ért el OKTV helyezést, de tanítványai a Ki miben tudós, a Nemzetközi Kémiai Diákolimpiákon, az Irinyi János Középiskolai kémiaversenyeken, a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáin, a Kémikus Diákszimpóziumokon, a Dunántúli Ifjú Kémikusok Versenyein is sok rangos elismerést vívtak ki maguknak.

Munkáját számtalan kitüntetéssel, díjjal ismerték el (Oktatási Miniszteri Dicséret 1968, 1976, Kiváló Tanári Cím 1977, Ötvös László-díj több alkalommal, Szentgyörgyi Albert-díj 1990, Apáczai Csere János-díj 1992, Aranykatedra-díj 1997, Pécs Város Oktatási Díja 2003, Szent Gellért-érdemérem arany fokozata), de köztük talán az egyik legrangosabb a Rátz Tanár Úr Életműdíj, melyet 2008-ban a Magyar Tudományos Akadémián vehetett át.

Aki valaha is találkozott Kromek Sándor tanár úrral, hallotta hangját, magával ragadó magyarázatát, soha nem fogja elfelejteni. Emlékét, példáját és az általa létrehozott értékeket szeretettel igyekszünk megőrizni, és tovább adni.

2019.02.06