Spanyol nyelv

TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS
SPANYOLORSZÁGBA

Május 27-től június 6-ig
 

Diákjaink Spanyolországba utaznak a festői Tossa de Mar-ba, Costa Brava-ra.
Ezen a helyszínen nyelvtanfolyamon fognak részt venni, mely a Magyarországi Spanyol Nyelvtanárok Szövetségének támogatását élvezi. Az oktatást spanyol anyanyelvű tanárok végzik, időtartama 20×45 perc. A tanfolyam a spanyol nyelv szeretetére és a spanyol emberek szokásainak megismerésére ösztönöz. Nem a lexikális tudást bővíti, hanem igyekszik rávezetni a hallgatókat arra, hogy a gyakorlatban merjék használni tudásukat.

A nyelvtanfolyam mellett több programon fogunk részt venni:
 

  • BARCELONA

Az egész napos autóbuszos és gyalogos városnézés keretében megtekintjük többek között a Parc de la Ciutadellát, a Gaudi házakat (Casa Batlló, Casa Milá), a Montjuic-ot, a Pueblo Espaňol-t (spanyol skanzen), az olimpiai stadiont, a Ramblast, a Mirador del Alcaldet, a Gótikus negyedet és a Fuentes de Montjuic-ot (szökőkút zene-és fényjátékkal). A szabad program keretében megtekinthető a Picasso Múzeum, az Akvárium, a Panoptikum és a Tengerészeti Múzeum.

  • MONTSERRAT – SAGRADA FAMÍLIA

Az egész napos kirándulás első felében elutazunk a katalánok legszebb zarándokhelyére, a   Montserrati Kolostorhoz. Ebben a bencés rendi apátságban látható a világ egyik leghíresebb Fekete Madonnája. Ezt követően Barcelonába látogatunk, ahol a Sagrada Famíliát tekintjük meg. 

  • HAJÓKIRÁNDULÁS

Tossa-i heti kirakodóvásárral egybekötött hajókirándulás. A piacot követően Tossa-ból a szomszédos városba, Lloret de Marba hajózunk át, ahol néhány órás szabadidő keretében lehetőség van strandolni, vásárolni, várost nézni. A délutáni órákban visszahajózunk a kempingbe.

  • FLAMENCO- ÉS TAPAS EST

Svédasztalos tapas est (helyi gasztronómiai specialitások)  XVI. századi kúriában, flameco-show profi táncosokkal.

 


„Verde que te qiuero verde.

Verde viento.Verdes ramas.”

 

„Zöld szeretlek, zöld imádlak.

Zöld szél. Zöldbe borult ágak.”

 

Így kezdődik Federico García Lorca Alvajáró románca Nagy László fordításában.

 

Miért választja valaki a spanyol nyelvet középiskola előtt, amikor abban a helyzetben van, hogy döntenie kell. A már tanult nyelvet – angolt vagy németet – folytassa-e, vagy kezdjen el egy újat, más nyelvet, más kultúrát ismerjen meg? Melyik éri meg? Ha ez utóbbi kérdésre keressük a választ, a beidegződés azt mondatja velünk, válasszuk a régit, a beváltat, a hasznosabbat.

A spanyol nyelv és kultúra, irodalom, képzőművészet, film gazdagsága azonban talán a másik lehetőséget kínálja. Vonzó lehet az amerikai kontinens népeinek, a spanyol nyelv különböző változatainak a megismerése, a spanyol konyha vagy sport különleges élményt nyújthat az érdeklődőknek.

A mottó nem véletlen: személyes példám azt mutatja, hogy a választás oka különböző lehet. Számomra a spanyol irodalom, a zene és a tánc döntötte el, hogy melyik nyelvet tanuljam.

 

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában és Kollégiumában 1983 óta van minderre lehetőség.

Heti három órában második nyelvként tanulhatják a diákok a spanyolt. Olyan ismeretekre tehetnek szert, amelyek a továbbtanulásban is hasznosak lehetnek: részképzések, ösztöndíjak elnyerése, külföldi munkavégzés. Gimnáziumi tanulmányaik alatt különböző versenyeken vehetnek részt: OKTV, kiejtési verseny. Ezeken a megmérettetéseken a korábban elért sikerek is inspirálhatják a diákokat.

 

 

Tanárok:

Somosné Molnár Katalin magyar – spanyol szakos tanár

dr. Timáné Novacsek Adrienn spanyol szakos tanár