Magura táncegyüttes

A néptáncegyüttesünk 1984-ben alakult azzal a céllal, hogy a magyar nép táncainak mozgáskincsét, szépségét eljuttassa a fiatalokhoz. Közben praktikus és pedagógiai okokból is kibővültünk öregdiákjainkkal, majd egyetemistákkal. Így megvan a gimnáziumi jelleg is, és fellépni, pályázni is könnyebben tudunk a „nagyok” segítségével.
Célunk nem a fellépésekre való készülés, hisz valójában koreográfiáink sincsenek, hanem az, hogy a fiatalok egy olyan anyanyelvet sajátítsanak el, ami kifejezi önmagukat: örömeiket, bánataikat. Az ősi gyökerekből táplálkozó magyar népi mozgáskultúra olyan, mint a csiszolt gyémánt: ezer és száz évek alatt érett (és érik) olyanná, hogy a világról sokal többet tud nekünk mondani, mint a verbális közlések, vagy maga az internet!
Épp ezért a lényeg maga a néptánc: az eredeti folyamatok elsajátítása, amiből kinőhet az egyén tánca. E cél elérése érdekében soha nem súlykolunk koreográfiákat, a lényeg a szabad tánc. Amikor pedig meg kell jelenni mégiscsak egy-egy színpadon, akkor a tudott motívumkincsből válogatunk ki egy csokorra valót. Nem indulunk minősítéseken, elutasítjuk a versenyszellemet, a néptáncot mint sportot! A bennsőt, a lelket alakítjuk – és találunk ebben partnerre táncosainkban, még ha ez elsőre sokszor furcsa is nekik.
A Magura:  közösség, a maga táncos alkalmaival (pl.: születésnapok, adventi ajándékozás); főként a már 12 éve mindig megrendezett nyári táboraival; évenkénti külföldi útjaival; a felnőtt tagok népzenés-néptáncos borkóstolóival, és persze a táncházakkal.

Együttesvezető Várszegi Csaba; a tánckart Radák János vezeti; a munkánkat támogató egyesület elnöke pedig Márton Attila.

Az együttes oldala ITT érhető el.